Uwielbiam spotkania w wirtualnej kuchni.
Niestety, nie po drodze były mi wszystkie ostatnie akcje
wspólnego gotowania, pieczenia. Praca, zabawa z dziećmi, zaległe pranie, prasowanie............podejrzewam, że większości z Was dobrze znana jest ta codzienna historyja ;)
Lecz tym razem powiedziałam, NIE!
Dosyć tego, pranie, prasowanie, poczeka, a w tym spotkaniu udział wziąć muszę!
I udało się!
Dziś mam ogromną przyjemność przedstawić Wam, moje słodkie dzieło w wersji light.
Wynik wspólnego pieczenia w wirtualnej kuchni, którego inspiracją było fantastyczne
z przyzwoleniem na modyfikację.
Gospodarzem spotkania była Bożena
Przyjemność pieczenia dzieliłam również z:
Rafałem K.
Moja propozycja jest delikatna, słodka i niestety tylko z truskawkami. Zakup świeżego rabarbaru w moim miasteczku graniczy z cudem, który ominął mnie szerokim łukiem ;) Ale uwierzcie mi proszę. Ciasto wyszło rewelacyjne! Wszystkie składni doskonale dobrane, stworzyły idealną całość. Całość słodką o delikatnym, rozpływającym się kremie, z truskawkowym musem o wyraźnym smaku.
Przepis po modyfikacji.
- 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 65g płynnego masła ( u mnie flora)
- 65 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- szczypta soli
- 50g truvii
- 150g bezglutenowej mąki samorosnącej*
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 łyżek mleka 0% tłuszczu (w temperaturze pokojowej )
- 2 tortownice śr 26 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia
Masło utrzeć z solą i truvią, dodać jogurt i ucierać przez 3-4 minuty.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno żółtka, miksować przez chwilę i domieszać aromat waniliowy. Następnie na przemian z mlekiem dodawać mąkę do masy, dokładnie wymieszać.
Połowę masy przełożyć do jednej tortownicy i połowę do drugiej, równomiernie rozprowadzić.
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 50g truvii
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżki kisielu truskawkowego w proszku, bez cukru
Piec 40 - 45 minut w 170°C ( termoobieg 150°C ) Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek - usunąć szypułki, pokroić
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 ml wody + 6 łyżek wody
- 50 g truvii
Truskawki umieścić w garnku, zalać wodą, aromatem i zasypać truvią.
Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować ok 6 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody i domieszać do gotujących się truskawek. Gotować przez 1 minutę pamiętając o mieszaniu.
Odstawić do ostygnięcia.
Przestudzoną masę truskawkową rozprowadzić na jednym cieście w tortownicy
i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa jogurtowa:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 50 g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni
- 30 g pudru z truvii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek wody
Jogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię, aromat i uprażone, migdałowe płatki.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki, jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć i rozprowadzić na masie truskawkowej. Na jogurtowej masie położyć drugie ciasto i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki no ok 1 godzinę.
Do ozdoby:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 50 g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni
- nasiona granatu
- 30 g pudru z truvii
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek wody
Jogurt miksować przez chwilę, następnie domieszać truvię i aromat.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać. Gdy lekko przestygnie stopniowo dodawać do masy i miksować na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki. Jak masa będzie na tyle sztywna, by nie rozlewała się na boki, wyjąć z lodówki masę i ciasto. Zdjąć obręcz od tortownicy i rozprowadzić masę jogurtową na całym cieście. Górę ciasta posypać uprażonymi, migdałowymi płatkami. Ozdobić nasionami granatu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Smacznego w wersji light, życzy!
Viola
Wszystkim uczestnikom
dziękuję za wspaniałą zabawę!
*Bezglutenowa mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to
zwykła mąka bezglutenowa z
dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w
domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.