- 4 udka kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 15 g masła
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
- 4 cebulki szalotki - obrać, przekroić wzdłuż na pół
Marynata
- 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 3 łyżki białego octu winnego
- 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- sól, świeżo mielony pieprz
Wino połączyć z octem. Doprawić solą.
Wieczorem
Skórkę z udek kurczaka naciąć w kilki miejscach.
Następnie natrzeć czosnkiem i umieścić w naczyniu bez metalowych elementów.
Zalać marynatą, oprószyć pieprzem i wstawić na całą noc do lodówki.
Obiadową porą
Udka wyjąć z marynaty i pozostawić do osączenia. Marynatę zachować.
Na patelni rozgrzać oliwę, masło i smażyć szalotkę przez 2-3 minutki, aż zmięknie.
Następnie ułożyc udka i smazyć na złoty kolor z każdej strony.
Zmniejszyć temp., dolać połowę marynaty, przykryć i smażyć przez 15-20 minut. Jeśli marynata szybko się wygotuję, dolać jeszcze odrobinę.
Gdy udka będą gotowe, domieszać ocet balsamiczny, tymianek i dusić przez 4 minuty.
Podawać z polentą lub ryżem.
Choć i podane z pieczywem smakowały wybornie!
Smacznego życzy!
Viola