autor przepisu Viola
Fasolę i groszek dsączyć i opłukać wodą. Odstawić na trochę by woda dobrze obciekła, zmiksować.
Dodać jajko, mleko w proszku, zmiksowane otręby, sól i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blat roboczy oprószony naszą mąką z otrąb. Dokładnie wyrobić.
Na początku strasznie się lepi, oprószać otrębową mąką i wyrabiać.
Do momentu uzyskania gładkiego, plastycznego ciasta.
Nie dopuść do przesuszania ciasta !!!! Przykryj ciasto ściereczką.
Uformować wałeczki.
Następnie nożem odcinać kluseczki, zaś widelczykiem zrobić wzoreczki ;)
Wrzucać do wrzącej osolonej wody, jak wypłyną zmniejszamy temp. pod garnkiem i niech się jeszcze z 5-6 min. pogotują.
- 240 g białej fasoli z puszki
- 140 g zielonego groszku z puszki
- 100 g mleka w proszku
- 180 g otrębów owsianych (zmiksowanych na mąkę)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Fasolę i groszek dsączyć i opłukać wodą. Odstawić na trochę by woda dobrze obciekła, zmiksować.
Dodać jajko, mleko w proszku, zmiksowane otręby, sól i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blat roboczy oprószony naszą mąką z otrąb. Dokładnie wyrobić.
Na początku strasznie się lepi, oprószać otrębową mąką i wyrabiać.
Do momentu uzyskania gładkiego, plastycznego ciasta.
Nie dopuść do przesuszania ciasta !!!! Przykryj ciasto ściereczką.
Uformować wałeczki.
Następnie nożem odcinać kluseczki, zaś widelczykiem zrobić wzoreczki ;)
Wrzucać do wrzącej osolonej wody, jak wypłyną zmniejszamy temp. pod garnkiem i niech się jeszcze z 5-6 min. pogotują.
Niesamowity smak, fantastyczne bez i z sosem, z każdym sosem. PYCHOTKA!!!
Bardzo ciekawy pomysł. Chętnie zjadłabym taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńJA TEŻ!
OdpowiedzUsuń