- 450 g mąki
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kg kwaskowych jabłek
- 100 - 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek zagnieść kruche ciasto. Schować do lodówki.
Niech tam sobie spokojnie czeka na swoją kolej ;)
Zabieramy się za jabłka.
Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę.
Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do przesmażonej masy.
Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
Rozkładamy na blachę papier do pieczenia.
Czas na nasze ciasto :)
Po ochłodzeniu podzielić na 2 części. Jedną część:
sposób I
Rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm i wyłożyć na blachę do pieczenia.
sposób II
Bezpośrednio na blasze rozprowadzić palcami.
sposób III
Zetrzeć na tarce o dużych otworach bezpośrednio na blachę.
Na tak przygotowany spód rozkładamy masę z jabłek.
Rozwałkować drugą połowę ciasta, pociąć w paseczki które układamy w kratkę, na jabłkach.
Piec ok 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Cudo do kawusi ze spienionym mleczkiem!!!
OdpowiedzUsuńNa Twoim blogu to ja się tylko mogę rozmarzyć....:)