- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g cukru
- 100 g smalcu
- 500 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży instant
- cynamon w proszku
- cukier puder
- 250 g moreli
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Do miski wsyp 200 g cukru, dodaj jajka i miksuj,dodaj rozpuszczony smalec, wymieszaj. Domieszaj drożdże rozpuszczone w mleku. Następnie dodawaj mąką, małymi porcjami, mieszając cały czas do uzyskania luźnego ciasta. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą, lub silikonową. Umyte morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na cieście skórką do dołu, lekko docisnąć. Całość oprószyć cynamonem, posypać pozostałym cukrem.
Piec 30 minut w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Następnie odstawić by ostygło, oprószyć cukrem pudrem.
Cóż tu dużo pisać!
Słodko, słodziutko i jeszcze słodziej :)
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
To ciasto z morelami musi być przepyszne - wygląda tak słodko :) niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńByło rewelacyjne, nie za słodkie i te morele hmmmm
UsuńBardzo słodkie wspomnienie, można się rozmarzyć :)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo słodkie wspomnienia :)
UsuńWygląda cudnie!!!! Wspaniałe! Nigdy nie piekłam nic z dodatkiem smalcu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :D
UsuńPiękne:) Musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńViola, zostało jeszcze coś, z tego pięknego ciasta? Bo chętnie bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńOjjjj już za późno :(
Usuńwyglądają pysznie te zapieczone morele!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te morelki :) Ale są zdradliwe, zaraz po wyjęciu z piekarnika na pewno można sobie nimi nieźle usta poparzyć wsuwając pierwszy kawałek ;)
OdpowiedzUsuńCiężko było się powstrzymać by nie zjeść zaraz po wyjęciu z piekarniku, ale udało się :)
UsuńUwielbiam Twoje przepisy, ale tym razem nie jestem w stanie tego zrobić, smalec jest dla mnie nie do przejścia. Zdjęcia skądinąd jakzwykle przepiękne
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Dla mnie też nie do przejścia. no, chyba, że można czymś zastąpić smalec... jakieś masło...
UsuńDziewczyny śmiało możecie smalec zastąpić masłem. W oryginalnym przepisie jest smalec ale dopuszcza użycie masła. Taka wersja dla turystów :)
UsuńCiasto wygląda bosko. Chętnie bym zjadła kawałek:-)
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie rewelacyjnie! i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOjej ale pyszności ;)!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam, miło Was gościć :)
OdpowiedzUsuń