Pomysł na owsiane tartaletki powstał z myślą o śniadaniu.
Tak
więc proponuje przygotować je wieczorem,
by rano pozostało tylko
zapiekanie i jedzenie :)
Na 4 tartaletki
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka orzechowego
- 1 jabłko ok 130 g - zetrzeć na tarce o małych oczkach
- 50 g miodu
- 20 g złotego siemienia lnianego
- 4 plastry świeżego ananasa
- olej arachidowy do wysmarowanie foremek
Mleko zagotować, domieszać pozostałe składniki (prócz ananasa), zmniejszyć temperaturę i podgrzewać przez 5 minut. Następnie przełożyć masę do wysmarowanych foremek, ułożyć po plasterku ananasa. Odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć i schować na noc do lodówki.
Rano tuż przed poranną toaletą, rozgrzewamy piekarnik do 210°C (termoobieg 190°C ).
Wstawiamy tartaletki do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 minut. W tym czasie wszystkie odświeżające czynności wykonujemy, następnie tartaletki wyjmujemy.
Stolik nakrywamy i ciepłe śniadanko podajemy.
A jak i czym do smaku przyozdobicie
to już Waszej fantazji i głodnym brzuszkom pozostawiam.
Smacznego życzy!
Viola
autorka przepisu