Na 4 porcje
- 100 g młodych liści szpinaku
- 70 g rukoli
- 50 g małych pieczarek - oczyścić, pokroić na plasterki
- 100 g ugotowanej piersi z kury - pokroić na wąskie paski
- 50 g szynki parmeńskiej - porwać na wąskie paski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- drobno starta skórka 1/2 pomarańczy
- sok 1 pomarańczy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Dressing
Do pojemnika z zakrętką wlać oliwę, sok, dodać startą skórkę i jogurt. Zakręcić i potrząsnąć, aż składniki połączą się w puszysty sos. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka
Szpinak i rukolę wymieszać w dużej misce.Domieszać pozostałe składniki.
Polać sosem i od razu serwować.
Doskonałe, aromatyczne, sycące danie!
Smacznego życzy!
Viola