Strucla z Jabłkami

Fun & Taste




    • 700 g ciasta na strucle  
    • 700 g jabłek
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki masła
    • szczypta cynamonu
    • 6-7 goździków
    • 3 łyżki zmielonych biszkoptów
    • 1 łyżka stopionego masła



    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
    W garnku roztopić 2 łyżki masła, wkładamy jabłka, cukier, cynamon i goździki.
    Dusić aż powstanie jednolita masa.





    Następnie '' nurkujemy'' po goździki ;) i gotowe.




    Ciasto rozwałkować na 2 cienkie prostokąty, każdy smarujemy stopionym masłem i posypujemy biszkoptami, pozostawiając czysty brzeg ciasta. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę z jabłek




    Rolujemy i  owijamy ściśle papierem do pieczenia, końce papieru zakręcamy.




    Strucle układamy na blasze tak aby końce papieru znalazły się pod struclą.




    Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
    Pieczemy w temp 200 st ok 45 min.
    Po upieczeniu odwinąć struclę z papieru, ostudzić, pokryć lukrem ( przepis znajdziesz na blogu)
    i posypać kandyzowaną skórką np; pomarańczy lub cytryny.







    6 komentarzy:

    1. Zapachniało świętami :) Śliczna ta rolada :)
      Zapraszam przy okazji do konkursu
      http://wypiekizpasja.blox.pl/2011/10/Konkurs-z-firma-Neoflam-Zgarnij-szklany-garnek.html
      :)

      OdpowiedzUsuń
    2. ślczna jest... właśnie o takim ciachu teraz marzę :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Pięknie wyszedł i jest mega jesienny. Dużo bym dała za taki kawałek.

      OdpowiedzUsuń
    4. Strucla Violi podbiła moje serce! :)

      OdpowiedzUsuń
    5. oj nigdy nie zawijałem tak jabłek bo raczej skupiałem się na tradycyjnej formie jabłecznika a teraz .......będę musiał spróbować zrobić ją w formie strucli :) dzięki za pomysł

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!