jedno Smażenie dwie Sałatki






Marynata
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 150 ml oliwy z oliwek


Do sałatki
  • 2 piersi z kury
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 2 plastry bekonu
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • świeżo zmielony pieprz, sól


Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Liście bazylii drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Każdą pierś kroimy w pasy. Oliwę wlewamy do niezbyt głębokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, czosnek i posiekaną bazylię, mieszamy. Wkładamy mięso i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.




Bekon kroimy w wąskie paseczki i smażymy je na patelni 5 min, aż się skurczą i będą chrupkie.
Zdejmujemy z patelni, osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Suszone pomidory drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w talarki, szklimy na 2 łyżkach marynaty.




Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką ( nie dodajemy tłuszczu). Smażymy na niej zamarynowane filety przez 10 min by ładnie się przyrumieniły.


Następnie kroimy w kostkę. Szpinak, cebulę oraz mięso dzielimy na dwie porcje.
W 2 miskach układamy liście szpinaku, skrapiamy oliwą, na wierzchu układamy cebulę a na niej  mięso. Pierwszą sałatkę posypujemy bekonem,




drugą suszonym pomidorem.




Doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Suszone pomidory ze szpinakiem to jest genialne połączenie, dodam jeszcze trochę czosnku i świeżo startej gałki muszkatołowej i spróbuję tego kurczaka w weekend. Jem drób codziennie i każdy nowy pomysł na jego przygotowanie jest na wagę złota! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!