- 400 g twarogu
- 2 średnie ogórki kiszone ( 3 małe)
- 5-6 marynowanych pieczarek
- 1/4 strąka żółtej papryki
- 1/4 strąka pomarańczowej papryki
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 mała czerwone cebula ( pół większej)
- 1/2 zielonego ogórka
- wg rady ''olga spaceage'' należy użyć agar-agar ( ja użyłam 3 łyżki żelatyny, niestety)
- sól. pieprz
Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy. Wszystkie warzywa i pieczarki ktoimy w drobną kostkę. Ser miksujemy, dodajemy warzywa i pieczarki, przyprawiamy.
Dodajemy żelatynę, ostrożnie mieszamy. Masę układamy na folii, formujemy salceson, zawijamy i chłodzimy w lodówce przez min 2 godz.
Po tym czasie odwijamy, kroimy w grubsze plastry. Bardzo ładnie wygląda na liściach sałaty.
Nie chcę żeby wyszło że się czepiam ale muszę - żelatyna nie jest wegetariańska więc albo zrobiłaś salceson warzywny (a nie wegetariański) albo spróbuj zrobić z agar-agar i wtedy będzie i warzywny i wegetariański :)
OdpowiedzUsuńPrzepis pochodzi z książki dla wegetarian, myślałam że wiedzą co tam piszą :(
OdpowiedzUsuńTakie błędy w książkach niestety często się zdarzają :( niestety ostatnio widziałam przepis na wegetariańskie leczo ze smalcem, pysznie ;), żelatynę produkuje się z (no nie ukrywajmy) wieprzowiny, kilkanaście lat temu z wołowiny, ale po chorobie wściekłych krów właściwie jest już niespotykana, więc na pewno wegetariańska nie jest - wegetarianie i weganie muszą zachowywać czujność :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wszystko wyjaśniłam :)
Gdybyś kiedyś miała ochotę spróbuj zrobić podobny z agar-agar - co prawda tzreba go zagotować ale za to tężeje w temperaturze pokojowej :) i jest z glonów także na pewno wegetariański :)
Dzięki olga spaceage :)
OdpowiedzUsuńczłowiek uczy się przez całe życie :D
Na pewno spróbuję jeszcze raz zrobić ten mój salceson tylko tym razem z agar-agar :)
Fantastyczny ten Twój salceson! Może żelatyna była tym razem z wegetariańskiej świni?!?! :):) Ja w każdym razie przepis kradnę i zrobię sobie taki salcesonik do mojego chleba z fasoli :P
OdpowiedzUsuńeee, ludzie, nie czepiajmy się, wegetarianie wiedzą, że biorą agar-agar zamiast żelatyny, poza tym są różne stadia wegetarianizmu :-) Przepis genialny, myślę, że można robić jego różne wersje kolorowe i smakowe, w zależności od radzaju warzyw, podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuń