Soczewica w doborowym towarzystwie






  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler naciowy
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżo posiekanej szałwi
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz


Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, co by jej smutno nie było ;) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 min.




Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, a za nimi seler do krojenia w krążki podąża.




Panią marchewkę i pana ziemniaka obrać należy, po czym w elegancką kosteczkę kroimy.
Nie zapominajmy o pomidorze którego drobniutko kroimy. Posiekana szałwia też już nie może się swej kolejki doczekać.





I nadszedł ten moment.
Oliwę w garnku rozgrzać musimy i na niej przygotowane warzywa z szałwią dusimy.





Gdy już warzywka odpowiednio uduszone zostaną, dodajemy soczewicę i jeszcze z 10 min. całe towarzystwo pod przykryciem gotujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz octem.







Idealne towarzystwo dla ryb i różnych mięs, choć same też potrawą może być :)


1 komentarz:

  1. Podoba mi sie! Jak dla mnie to taka soczewica nie potrzebuje juz zadnych dodatkow, jest swietna potrawa sama w sobie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!