Sorbet Limonkowy







 Na 6 porcji
  • 250 ml wody
  • 80 g cukru
  • 500 ml soku limonkowego
  • 150 ml białego wina



Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier, wystudzić. Dodajemy sok limonkowy i białe wino.
Przygotowaną mieszankę wstawiamy na około 5 godzin do zamrażalnika.




 Gdy zacznie zamarzać na brzegach, energicznie mieszamy łyżką. Czynność tą powtarzamy z 5-6 razy. Im częściej będziemy mieszać, tym sorbet będzie delikatniejszy.





Po tym czasie, do schłodzonych wysokich kieliszków wykładamy  porcję sorbetu, dekorujemy limonką, natychmiast podajemy.


Starałam się uchwycić tą delikatną zieleń sorbetu, niestety nie udało się :(










7 komentarzy:

  1. hm....ponieważ przepis mnie zaintrygował, to go zatwierdzam i... spróbuje zrobić w domku ;) zobaczymy czy faktycznie ma odcień delikatnie zielonkawy..choć na moim monitorze ma więc nie ma problemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, bardzo się cieszę, na drugim zdjęciu od góry widać kolor jaki miał przed zmrożeniem, niestety po zmrożeniu zjaśniał :(............. Gorąco polecam smakuje bosko!!! zaś moja znajoma zalewa go jeszcze szampanem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienicie podany! Piękne zdjęcia i doskonały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arvén, dziękuję, szczególnie za pochwałę moich zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i love this. a whole lot different to an ordinary ice cream sorbet.

    OdpowiedzUsuń
  6. A można się bawić różnymi sokami czy wino niekoniecznie dobrze z nimi gra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że śmiało można łączyć z innymi sokami :) więc eksperymentuj i daj znać jak smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!