Z okazjii 11 urodzin mojego synka Tomka

autor przepisu Viola








  • 400 g biszkoptów
  • 2 galaretki ( u mnie pomarańczowa i jagodowa)
  • 400 g śmietany
  • 120 g cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 500 g kremu mascarpone
  • 500 g twarogu


Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym , porcjami dodajemy do masy twarogowej, ostrożnie mieszamy.
Biszkopty miksujemy bądź rozdrabniamy przy pomocy wałka ;) Połową biszkoptów (200 g) wysypujemy spód tortownicy (o śr 26 cm), 1 galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną galaretką polewamy zmiksowane biszkopty w tortownicy (odczekaj chwilkę by galaretka wsiąkła w biszkopty ) nadmiar galaretki odlewamy.




Rozsmarowujemy na nich połowę masy mascarpone. Przykrywamy pozotałymi biszkoptami lekko przyciskamy, polewamy drugą galaretką. Smarujemy pozostałą masą mascarpone. Wstawiamy na noc do lodówki ( co najmniej na 6 godz.). Przed podaniem tortu ozdabiamy go wedle uznania.








5 komentarzy:

  1. Juz sobie wyobrażam jaki musi byc pyszny z takimi składnikami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ozdobiony. Bardzo udany torcik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort dla synka!
    Ależ tu u Ciebie smacznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW!!! No to dopiero tort! :D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaardzo słodki upominek :) Jestem za!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!