co powiecie na SZPARAGI ?






  • 30 szparagów
  • 1,2 l wywaru z warzyw
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz

Odłożyć 20 główek szparagów, resztę pokroić w krążki zalać wrzącym wywarem i gotować 25 min. Wyjąć i  zmiksować z 200 ml wywaru. Główki zblanszować i smażyć przez 5 min na łyżce masła.




Wyjąć, osączyć i odstawiać w ciepłe miejsce. Mąkę przysmażyć na reszcie masła zalać pozostałym wywarem, doprawić solą i pieprzem zagotować i połączyć z puree ze szparagów.



Podgrzewać przez 5 minut na niskiej temp niedopuszczać do wrzenia. Dodać śmietanę i wymieszać. Przybrać obsmażonymi główkami szparagów i podawać.







You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam szparagi i żałuję, że świeże są tak krótko dostępne;/ Chętnie skusiłabym się na Twój krem, wygląda bardzo kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne fotki :)
    pycha zupka!

    OdpowiedzUsuń
  3. A to juz sa szparagi w sklepach ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiąc szczerze, u mnie (okolice Glasgow) w tesco są dostępne przez cały rok :)

      Usuń
  4. dziękujemy za apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miód na moją duszę :) wciąż się uczę, jak tu nie tylko ugotować, ale i ładnie to zaprezentować ;)

      Usuń
  5. Lovely. Looks delicious and creamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie zupy-kremy a jeszcze dodatkowo, Twoje piękne zdjęcia zaostrzają apetyt :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!