Kebab



Kebab




...to nie tylko szaszłyki mięsne i smażone mięso, 
lecz także mieszanka przyprawowa stosowana do ich przyprawiania.
 Można ją kupić w sklepach np; z żywnością turecką albo przygotować ją samodzielnie według poniższego przepisu północnoafrykańskiego.






Ilość na 500 g mięsa (np;baraniny)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu caynne
  • 1/4 łyżeczki siekanych listków tymianku (zamiast tymianku można dodać oregano)


Pokrojone mięso wymieszać z mieszanką oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pozostawić na 2-3 godziny do naciągnięcia






1 komentarz:

  1. Robię podobną mieszankę :) Tyle że w zależności od nastroju dorzucam kilka innych przypraw :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!