Tortilla w stylu orientalnym







Na 4-5 porcji
  • 3 duże ziemniaki(500 g) - umyć, pokroić w dużą kostkę
  • 1 ząbek czosnku - drobno pokroić
  • 1 cebula - drobno pokroić
  • 2 małe pomidory - pokroić w drobną kostkę
  • 4 gałązki natki pietruszki - oberwać listki i grubo posiekać + kilka do dekoracji
  • 4 jajka - rozkłócić w misce
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 


Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i smażyć ja przez 20 min na średniej temp, od czasu do czasu mieszając. Odstawić, domieszać pomidory i pokrojoną natkę, doprawić solą i pieprzem. Domieszać jajka, udekorować listkami natki. Piec 30 minut w 180°C  ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.


Tortilla ziemniaczana jest dobra zarówno gorąca, jak i letnia i zimna.
Na  piknik należy pokroić ja na niewielkie kawałki.




18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. I bardzo ładnie wygląda na zdjęciu :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostało coś jeszcze?? ;-)
    Strasznie apetycznie wygląda! Musze ją sobie wpisać do kalendarza :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie :( przy następnym jej pichceniu cosik dla Ciebie odłożę ;)

      Usuń
  3. Prezentuje się fantastycznie. Idealnie będzie się sprawdzać na różnych wypadach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,moja doskonale sprawdziła się na pikniku :)

      Usuń
  4. wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3:42:00 PM

    Ach, kartofle i pomidory, cóż więcej potrzeba...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko fajnego towarzystwa do wspólnego zajadania ;)

      Usuń
  6. No, żaden orient tylko Hiszpania :) Uwielbiam taką tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam wszelakie tortille :) A co do Hiszpanii to już w czerwcu będę miała okazję spróbować tego i owego :)

      Usuń
    2. Patrycja4:18:00 PM

      Wygląda przepysznie! Jutro robię na obiad! :)

      Usuń
    3. Dzięki.Koniecznie daj znać czy smakowała :)

      Usuń
  7. wow wygląda jak przepyszna pizza ;-) Jutro spróbuję to zrobić ciekawe czy mi wyjdzie. Na blogu masz tyle przepisów że aż się głodna zrobiłam patrząc na te zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy9:39:00 AM

    dziś robię! tylko czy wstawić w patelni do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) jeżeli masz obawy czy Twoja patelnie to przeżyje, to najpierw podsmaż, a potem przełóż wszystko do formy, dalej według przepisu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!