Kibbeh z bulguru ze szczyptą baharat i kefta









Na 4-5 porcji

Mięso
  • 500 g mielonego mięsa (wołowiny lub jagnięciny)
  • szczypta przyprawy kefta ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )
  • 1 cebula - zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • 1 pęczek natki - drobno posiekać
  • 200 g drobnego bulguru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • olej do smażenia


Sos
  • 500 g pomidorów - pokroić w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku - posiekać
  • 3 spore ziemniaki - obrać i pokroić na ósemki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 g cieciorki - ugotować
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • szczypta przyprawy baharat ( zakupionej albo przygotowanej samodzielnie - PRZEPIS )
  • sól, pieprz 



Sos

Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej czosnek. Dodać sól, pieprz, baharat, koncentrat oraz ziemniaki i smażyć całość przez 6 minut.



Domieszać pomidory oraz cieciorkę. Wlać bulion i gotować całość na niskiej temp przez 10 minut.



Mięso
Wszystkie składnie wymieszać i wyrabiać przez 5 minut. Pozostawić na 10 minut, żeby masa odpoczęła. Z masy uformować kulki wielkości śliwki,  nieco wydłużyć.



Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron, na średniej temp. Mięso włożyć do sosu, nakryć i gotować na niskiej temp przez 20 minut.









6 komentarzy:

  1. Alez pysznosci tu u ciebie! Dodaje do ulubionych - mysle, ze wkrotce wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7:21:00 PM

    Dużo trudnych słów w tytule :D Ale danie wygląda zachęcająco mocno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Resimler o kadar iç açıyorki, çok beğendim

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, muszę koniecznie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!