Kefta


W związku z problem o którym pisałam w poście Ras-el-hanout postanowiłam stworzyć dział MIESZANKI PRZYPRAW może ktoś z podobnym problemem lub dla własnej satysfakcji skorzysta z podanych tu proporcji.



Kefta

Kafta, kofta oznacza kuleczki z mielonego mięsa oraz mieszankę przyprawową,
którą dodaję się do wszystkich dań z mięsa mielonego.
Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną albo przygotować samodzielnie.
W tym celu należy wymieszać :




  • 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
  • 1, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki tłuczonych w moździerzu ziaren kolendry (dodatkowo)


Aby przyprawa miała świeży  smak, domieszać
  • 1 cebulę - pokrojoną w drobną kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku - pokrojone w drobną kostkę




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!