Toskańska zupa cebulowa, prosto, szybko, smacznie!








Na 4 porcje
  • 50 g słoniny pancetta - pokroić w kostkę
  • 4 duże cebule - pokroić w cienkie krążki
  • 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 850 g wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 4 kromki chleba ciabatta lub innego włoskiego chleba
  • 75 g sera gruyère - startego
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz



Słoninę podsmażyć do uzyskania brązowego koloru, wyjąć i odstawić. Do wytopionego tłuszczu dolać oliwę wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na wysokiej temp przez 4 minuty. Następnie zmniejszyć temp, na średnią przykryć patelnie i dusić jeszcze przez 15 minut aż do całkowitej karmelizacji warzyw. Dolać wywar i zagotować, gotować przez 10 na średniej temp. Kromki chleba ciabatta prażyć na gorącym grillu przez 2-3 minuty do uzyskania jasnobrązowego koloru. Posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na nieduże kawałki. Podsmażoną słoninę dodać do zupy i doprawić pieprzem i sola. Przelać na talerz i przybrać gotowymi kawałkami chleba.







6 komentarzy:

  1. Anonimowy11:43:00 AM

    Takie zupy bardzo lubię głównie w zimę bo są bardzo rozgrzewające. ale i na wiosnę czasem pogoda nie dopisuje.

    Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas (Szkocja) i w lato bywają takie dni gdzie trzeba się rozgrzać :)Choć ostatnio na pogodę narzekać nie można!

      Usuń
  2. Swietna, idealna na zimne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę cebulową, taką wersję z chęcią bym wypróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna! Zapisałam i zrobię na pewno!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się super. Na pewno kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!