Wołowina w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem kawy

autor przepisu Viola








  • 400 g wołowego na gulasz - pokrojonego
  • 2 cebule - pokroić w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 1 łyżka kawy
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie cukier)
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 500 ml wody - wrzątek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonej szałwii
  • sól, pieprz


Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, wrzucić mięso oprószyć solą, pieprzem oraz szałwią i zrumienić. We wrzątku zaparzyć kawę domieszać ksylitol, zalać mięso. Dusić pod przykryciem 30 min na średniej temp. Domieszać ocet winny, odkryć i gotować do miękkości mięsa, na niskiej temp. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.







6 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa smaku..dziękuję za dodanie przepisu do akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujacy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszne! Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo jestem ciekawy smaku... Czy ta kawa jest mocno wyczuwalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedząc że tak kawa tam jest, czułam jej lekki gorzkawy posmak. Ale mój mąż nieświadomy konsument ;) jej nie wyczuł, był bardzo zdziwiony jak mu powiedziałam o tym dodatku :D

      Usuń
  5. Nigdy nie spotkałam się z takim przepisem, ciekawi mnie ta kawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!