Chleb otrębowy

autor przepisu Viola






  • 14 łyżek otrąb owsianych
  • 10 łyżek otrąb pszennych
  • 15 g drożdży sypkich
  • 3 jajka
  • 15 łyżek mleka
  • tymianek
  • sól gruboziarnista


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wcześniej zmiksowane na mąkę otręby i jajka,
dokładnie wymieszać, dodać tymianek ( ilość wedle uznania) i jeszcze raz wymieszać.
Przelać ciasto do posmarowanej olejem i wysypanej otrębami foremki bądź użyć silikonowej.
Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200 stopni.
Po wyrośnięciu,chleb posypać grupoziarnistą solą ( bądź sezamem, użyj fantazji)
piec 30 min



zamiast tymianku można użyć rozmarynu bądź oregano, kto co lubi
doskonale smakuję z drobno posiekaną papryką chili :)



 You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

3 komentarze:

  1. Anonimowy4:10:00 PM

    Chlebek rewelacyjny... Ja dodałam zioła prowansalskie :o) Violcia Twoje przepisy są suuuuper. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Polecam chlebek z pomidorkiem też otrębowy :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię chlebki otrębowe:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!