Słoneczna zupka





  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 425 g kukurydzy w zalewie z puszki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 piersi z kury - ugotować w osolonej wodzie, drobno posiekać
  • 100 g szynki - drobno posiekać
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • 60 ml wody + 2 łyżki dodatkowo
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 białka jaj
  • 3 dymki - pokrojone w cienkie plasterki


W sporym garnku doprowadź bulion do wrzenia, dodaj  imbir, kukurydzę z zalewą, olej, kurczaka i szynkę. Wymieszaj w misce mąkę kukurydzianą z 60 ml wody, domieszaj sos sojowy, całość przelej do bulionu. Zupę gotuj, aż zgęstnieje. Białka wymieszaj z 2 łyżkami wody i cienkim strumieniem stopniowo dolewaj do zupy gotującej się na niskiej temp.

 Rozlej zupę do misek, udekoruj dymka.

 Łatwa w wykonaniu o słodkawym posmaku.


 Doskonałe danie gdy brak czasu na gotowanie :)




You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.

9 komentarzy:

  1. Faktycznie słoneczna, śliczne kolorki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę słoneczna, aż chce się ją zjeść. I wygląda na bardzo lekką i delikatną. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie pyszna, no i prosta w wykonaniu...dla mnie bomba;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita, z chęcią bym taką zjadł dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, idealna! lekka, pyszna i ekspresowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :-0

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna zupa i piękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wygląda jak słoneczna zupka - musi być przepyszna mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!