Lekka sałatka z makaronem ryżowym, wędzoną soją, orzechami i migdałami.



Na 2 porcje
  • ok 50 g makaronu ryżowego
  • ok 50 g sałaty - mix
  • 1 orzech włoski - podzielić na ćwiartki
  • 2 dymki - pokroić
  • 4 pomidorki śliwkowe - pokroić na ćwiartki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 10 g wędzonej soi
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska


Dressing
  • sok 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 grejpfruta
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich


Dressing

Do pojemnika z zakrętką wlać olej, sok z cytryny i grejpfruta, imbir. Zakręcić pojemnik i potrząsnąć.



Sałatka

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Na talerzu ułożyć sałatę posypać dymką, oprószyć pieprzem. Makaron nawijać małymi porcjami na widelec i układać na talerzu, na sałacie. Następnie pomidorki i orzechy. Posypać kaparami, wiórkami wędzonej soi oraz migdałowymi płatkami. 


Polać sałatkę sosem, oprószyć solą i od razu serwować.



sałatka z makaronem ryżowym, wędzoną soją, orzechami i migdałami.
 Smacznego życzy!



Viola
autorka przepisu