Zupa krem z pomidorów i słodkiej, pieczonej papryki.


Zupa krem z pomidorów i słodkiej, pieczonej papryki.





Na 4 porcje
kalorie/porcja 93
zawartość tłuszczu/porcja 1g

  • 2 duże czerwone papryki - przekroić na pół, oczyścić
  • 2  małe cebule - posiekać
  • 2 łodygi selera naciowego - obrać i posiekać
  • 2 ząbki czosnku - posiekać
  • 2 liście laurowe
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 2 puszki, po 400g pomidorów śliwkowych
  • 2 dymki - np; posiekane 
  • sól, pieprz 

Papryki opiekać na funkcji grill przez 10-15 minut, obracając je od czasu do czasu. Odłożyć do ostygnięcia, a następnie obrać z przypieczonej skórki. Posiekać.

Wszystkie składniki (prócz dymki) włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temp na najniższą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.

Następnie zupę zmiksować np; blenderem lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem i podgrzewać przez 4-5 minut.

Przelać do misek, posypać dymką i od razu serwować.



Delikatna w smaku o kremowej konsystencji.

Zupa krem z pomidorów i słodkiej, pieczonej papryki.


 Podana w zapieczonych paprykach w towarzystwie grzanek z pełnoziarnistego pieczywa,
 nie tylko będzie smacznym daniem, ale również piękną ozdobą talerza.


Zupa krem z pomidorów i słodkiej, pieczonej papryki.


Smacznego życzy!


Viola