Pieczone pomidory są niezwykle aromatyczne,
po prostu rozpływają się same w
ustach.
- 5-6 średniej wielkości pomidorów (ok 500 g) - pokroić na ćwiartki
- oliwa z oliwek
- suszone oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
- sól morska
- sól czosnkowa
- świeżo mielony pieprz
Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić oliwą, oprószyć tymiankiem, bazylią, rozmarynem, oregano, solą morską, czosnkową i pieprzem.
Piec ok 60 minut w 200°C z termoobiegiem, z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
Tak przygotowane pieczone pomidory
są doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, czy kanapek.
Zaś podane na serze z listkiem szpinaku będą wyjątkową, zdrową przekąską.
Smacznego!