Placek z mango i awokado, polany różanym kremem.


Placek z awokado i mango, różany krem





Ciasto
  • 1 awokado ok 240 g - obrać, pokroić
  • 1 mango ok 280 g - obrać, pokroić
  • 2 łyżki truwi
  • 200 g belglutenowej mąki samorosnącej*
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 
  • 50 g płatków migdałowych + odrobina do ozdoby

Różany krem
  • 2 łyżki truwi
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka ekstrektu z wanilii
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu



Różany krem
(najlepiej przygotować dzień wcześniej )
Do miski wlać wodę, wspać truwię i ubijać, aż powstanie piana. Domieszać ekstrat wanilii, wodę różaną. Na koniec dodać jogurt i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce.


Ciasto
Mango i awokado zmiksować na jednolitą masę np;blenderem.
Proszek budyniowy dokładnie wymieszać z mlekiem sojowym.
Do dużej miski przesiać mąkę, domieszać zmiksowane awokado i mango,jajka,truwię,mleko sojowe z budyniem,płatki migdałowe. Nastepnie przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub silikonowej. Posypać płatka migdałowymi. Piec ok 60 minut w 180°C z termoobiegiem. Gdy Wasz wypiek przestygnie posypać pudrem z truvii.



Podawać z różanym kremem.

Placek z mango i awokado, różany krem


Sam placek był delikaty i bardzo wilgotny, 
a w zestawieniu z różanym kremem po prostu, rozkosz dla podniebienia!


Słodkiego dnia życzy!



Viola
autorka przepisu





*Bezglutenowa mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.


Wegetariańskie Śniadania