- 1 awokado ok 240 g - obrać, pokroić
- 1 mango ok 280 g - obrać, pokroić
- 2 łyżki truwi
- 200 g belglutenowej mąki samorosnącej*
- 2 jajka
- 150 ml mleka sojowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 50 g płatków migdałowych + odrobina do ozdoby
Różany krem
- 2 łyżki truwi
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstrektu z wanilii
- 1 łyżeczka wody różanej
- 500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
Różany krem
(najlepiej przygotować dzień wcześniej )
Do miski wlać wodę, wspać truwię i ubijać, aż powstanie piana. Domieszać ekstrat wanilii, wodę różaną. Na koniec dodać jogurt i dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce.
Ciasto
Mango i awokado zmiksować na jednolitą masę np;blenderem.
Proszek budyniowy dokładnie wymieszać z mlekiem sojowym.
Do dużej miski przesiać mąkę, domieszać zmiksowane awokado i mango,jajka,truwię,mleko sojowe z budyniem,płatki migdałowe. Nastepnie przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub silikonowej. Posypać płatka migdałowymi. Piec ok 60 minut w 180°C z termoobiegiem. Gdy Wasz wypiek przestygnie posypać pudrem z truvii.
Podawać z różanym kremem.
Sam placek był delikaty i bardzo wilgotny,
a w zestawieniu z różanym kremem po prostu, rozkosz dla podniebienia!
Słodkiego dnia życzy!
Viola
autorka przepisu
*Bezglutenowa mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka bezglutenowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.