Zaczynamy od ciasta PTYSIOWEGO inaczej zwanego ciasto PARZONE
Zagotować w garnku wodę z masłem i odrobiną soli.
Mąkę przesiać.
Na wrzący płyn wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybciutko ucierać ciasto tak długo aż stanie się ślniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Zdjąć z ognia i po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno jajka cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.
Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego zakończonego odpowiednią końcówką.
Następnie wyciskamy z rękawa okrągłe ptysie, podłużne eklery lub małe kuleczki tzw. groszek bądź zafanzjować troszkę, ja stworzyłam ciacha ala Violet :)
Piec 10-25 min w temp. 180-200 stopni, zależnie od wielkości wypiekanego wyrobu, pomysłu ;)
I ani się ważyć piekarnik otwierać bo ciasto OKLAPNIE!
PTYSIE
Jak ptysie ostygną posypać cukrem pudrem,można polukrować bądź polać czekoladą.
EKLERY
Przestygnięte eklery kroimy wzdłuż na pół, posypać cukrem pudrem lub polukrować bądź polać czekoladą.
KREM
Śmietankę zagotować z wanilią.
Wanilię usunąć. Żółtka utrzeć z cukrem. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijamy wlewając gorącą śmietankę, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić, dadać utarte na pianę masło i wymieszać krem. Napełnić kremem nasze wyroby :)
Jeżeli nie masz czasu na zabawę z kremem, śmiało możesz użyć bitej śmietany zakupionej w sklepie.
Pamiętaj tylko, że taką śmietaną napełniamy nasze smakołyki tuż przed ich zjedzeniem, podaniem.
Bita śmietana szybko traci na objętości :(
GROSZEK PTYSIOWY
CIACHA ala VIOLET
Efekt końcowy :) mniam, chyba dziś znowu zaszaleję na słodko!!
Z ciasta ptysiowego można zrobić paluszki i różne ozdoby do deserów :)
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 5 jajek
- 250 ml wody
- cukier puder
- sól
Zagotować w garnku wodę z masłem i odrobiną soli.
Mąkę przesiać.
Na wrzący płyn wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybciutko ucierać ciasto tak długo aż stanie się ślniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Zdjąć z ognia i po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno jajka cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.
Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego zakończonego odpowiednią końcówką.
Następnie wyciskamy z rękawa okrągłe ptysie, podłużne eklery lub małe kuleczki tzw. groszek bądź zafanzjować troszkę, ja stworzyłam ciacha ala Violet :)
Piec 10-25 min w temp. 180-200 stopni, zależnie od wielkości wypiekanego wyrobu, pomysłu ;)
I ani się ważyć piekarnik otwierać bo ciasto OKLAPNIE!
PTYSIE
Jak ptysie ostygną posypać cukrem pudrem,można polukrować bądź polać czekoladą.
EKLERY
Przestygnięte eklery kroimy wzdłuż na pół, posypać cukrem pudrem lub polukrować bądź polać czekoladą.
KREM
- 2 żółtka
- 120 ml śmietanki 30%
- 120 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
Śmietankę zagotować z wanilią.
Wanilię usunąć. Żółtka utrzeć z cukrem. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijamy wlewając gorącą śmietankę, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić, dadać utarte na pianę masło i wymieszać krem. Napełnić kremem nasze wyroby :)
Jeżeli nie masz czasu na zabawę z kremem, śmiało możesz użyć bitej śmietany zakupionej w sklepie.
Pamiętaj tylko, że taką śmietaną napełniamy nasze smakołyki tuż przed ich zjedzeniem, podaniem.
Bita śmietana szybko traci na objętości :(
GROSZEK PTYSIOWY
CIACHA ala VIOLET
Efekt końcowy :) mniam, chyba dziś znowu zaszaleję na słodko!!
Z ciasta ptysiowego można zrobić paluszki i różne ozdoby do deserów :)
az sie oslinilam:)
OdpowiedzUsuńto ja ewelina
OdpowiedzUsuńkobito ! ty nie śliń się tylko pichć ! :D
OdpowiedzUsuńSuper te ptysie i eklery, aż przyszła mi na nie ochota :-)
OdpowiedzUsuńagattekh, to do dzieła!!! :)
Usuń