- 200 g śmietanki
- 60 g cukru waniliowego (około 2 torebek)
- 100 g cukru
- 250 g twarogu
- 250 g sera mascarpone
- 200 g biszkoptów ( około 35 sztuk)
- 250 ml zimnej kawy espresso
- 125 ml likier kawowego
- kakao do posypania
Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, porcjami dodajemy do masy twarogowej, ostrożnie mieszamy.
Spód płaskiego, szklanego naczynia wykładamy połową biszkoptów. Kawę mieszamy z likierem, połową mieszanki polewamy biszkopty (odczekaj chwilkę by mieszanka wsiąkła w biszkopty) Rozsmarowujemy na nich połowę masy mascarpone. Przykrywamy pozotałymi biszkoptami, lekko przyciskamy, polewamy pozostałą kawą z likierem. Smarujemy pozostałą masą mascarpone.
wstawiamy na noc do lodówki ( co najmniej na 3 godz.).
Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao.
pięknie udekorowane
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod powyższym :) Motyw na wierzchu jest obłędny! A jedzenie na schodach kojarzy mi się z wakacjami i pośpiesznym wciąganiem obiadu między jedną zabawą a drugą...;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, motyw ten wybrał mój starszy syn Tomek :) który dzielnie pomagał przy całości :D
OdpowiedzUsuńArvén, masz całkowitą rację z tym jedzeniem na schodach :) to takie moje wspomnienie z wakacji :D