- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ąbki czosnku
- 200 g szpinaku
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek brązowego cukru
- 80 g otrąb owsianych
- 4 jajka
- 8 plasterków wędzonego bekonu
Obraną cebulę i boczek drobno siekamy, następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.
Umyty szpinak przekładamy do garnka, dusimy na niskiej temp. nie przerywając mieszania, dobrze osączamy.
Do cebuli z czosnkiem dodajemy ketchup, musztardę, brązowy cukier oraz mięso, dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby, jajka i szpinak.
Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej. Na wierzchu układamy plasterki bekonu. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 45 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku Na 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.
U mnie wygląda to trochę inaczej. Piekłam bez przekładania do formy keksowej, a masę mięsną owinęłam dookoła bekonem.
A i ilość mięsa jak i pozostałych składników podwoiłam.