autor przepisu Viola
Na 1 tortownicę (śr. 24-26cm)
2 jajka, 4 żółtka, gorącą wodę, 2 łyżki xylitolu ucieramy na puszytą masę. Białka z 4 jajek razem z 2 łyżkami xylitolu ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do jajecznego kremu. Mąkę otrębową mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy do kremowej masy, dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wierzch wygładzamy.
Pieczemy 30 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Na 1 tortownicę (śr. 24-26cm)
- 6 jajek
- 4 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki xylitolu
- 100 g otrąb owsianych ( zmiksowanych na mąkę, przesianych)
- 50 g mąki ziemniaczanej ( przesianej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
2 jajka, 4 żółtka, gorącą wodę, 2 łyżki xylitolu ucieramy na puszytą masę. Białka z 4 jajek razem z 2 łyżkami xylitolu ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do jajecznego kremu. Mąkę otrębową mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy do kremowej masy, dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wierzch wygładzamy.
Pieczemy 30 min w 200°C (termoobieg 180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku.