Krewetki na puszystym obłoczku







  • 300 g małych krewetek (u mnie mrożone)
  • 8 cebulek dymek
  • 1 cukinia
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki Tabasco
  • 6 łyżek mleka 0% tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • 50 g żółtego sera light
  • sół, pieprz

Krewetki przelać gorącą wodą, osączyć na papierowym ręczniku. Dymkę posiekać Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dymkę i cukinie wymieszać z krewetkami.



Żółtka jaj dokładnie wymieszać z Tabasco oraz mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Rozgrzać oliwę na patelni. Ubite białka przełożyć na patelnię, górę polać miksturą z żółtek, przykryć. Gotować na niskiej temp. przez 5-6 min.



Po tym czasie na górę omletu równomiernie rozłożyć mieszankę z krewetkami, posypać startym serem.



Piec pod grillem przez około 5 min.( do złotego koloru) we wcześniej nagrzanym piekarniku.






5 komentarzy :

  1. Rewelacyjny pomysł!
    Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl, a obloczek na pewno bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory... Musi równie pięknie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim obłoczkiem to ja bym nie pogardziła! Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłoczek puszysty i aromatyczny był, mniam ależ to było smakowite! Kochani, dziękuję za komentarze, zapraszam do ponownych odwiedzin :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!