autor przepisu Viola
Na gulasz
Zaczynamy od gulaszu
Cebulę i por zrumienić a 2 łyżkach oliwy, oprószyć słodką papryką, podlać 50 ml wody, smażyć do odparowania płynu. Przełożyć do garnka.
Brokuły przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanej 1 łyżce oliwy, przełożyć do garnka, opłukać patelnie, zlać do garnka.
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cukinie, oprószyć słodką papryką. Zrumienić, przełożyć do garnka, opłukać patelnie, zlać do garnka.
Pieczarki, pomidory, natkę pietruszki, bazylie również dodać do garnka, zalać 300 ml wody osolić,
dusić 20 min na średniej temp. pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, wsypać otręby i płatki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować 10 mim.
Czas na placki.
Do soczewicy dodać otręby oraz płatki, zmiksować np; blenderem. Dodać kukurydzę, cukinie, wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Placki będę bardzo delikatne, więc proponuję usmażyć kilka małych zamiast jednego dużego :)
Na gulasz
- 1 por - pokrojony w plasterki
- 2 cebule - pokrojone w plastry
- 1 papryka czerwona - oczyszczona, pokrojona w paski
- 1 papryczka chili - pokrojona wedle uznania
- 4 pomidory - średniej wielkości, bez skórki, pokrojone na ćwiartki
- 7 pieczarek - oczyszczone, pokrojone na ćwiartki
- 1 łodyga selera naciowego - pokrojonego w krążki
- 2 cukinie - pokrojona w dużą kostkę
- 100 g młodych brokuł - pokroić
- 3 ząbki czosnki - przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/2 pęczka natki pietruszki - pokroić
- 10 listków świeżej bazylii - pokroić
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sproszkowany imbir
- pieprz cayenne
- papryka słodka - przyprawa
- sól, pieprz
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 200 g czerwonej soczewicy - ugotować w/g przepisu w lekko osolonej wodzie
- 1 cukinia - starta na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb owsianych
Zaczynamy od gulaszu
Cebulę i por zrumienić a 2 łyżkach oliwy, oprószyć słodką papryką, podlać 50 ml wody, smażyć do odparowania płynu. Przełożyć do garnka.
Patelnie przepłukać odrobiną wody i zlać do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzuć seler naciowy, oprószyć pieprzem cayenne, smażyć przez chwilkę. Podlać 50 ml wody, smażyć do odparowania. Przełożyć do garnka. Opłukać patelnie wodą, zlać do garnka.
Rozgrzać kolejną łyżkę oliwy i przesmażyć na niej papryczkę chili oraz paprykę, oprószyć imbirem, podlać wodą, smażyć do odparowania, przełożyć do garnka. Opłukać patelnie.Brokuły przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanej 1 łyżce oliwy, przełożyć do garnka, opłukać patelnie, zlać do garnka.
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cukinie, oprószyć słodką papryką. Zrumienić, przełożyć do garnka, opłukać patelnie, zlać do garnka.
Pieczarki, pomidory, natkę pietruszki, bazylie również dodać do garnka, zalać 300 ml wody osolić,
dusić 20 min na średniej temp. pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, wsypać otręby i płatki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować 10 mim.
Czas na placki.
Do soczewicy dodać otręby oraz płatki, zmiksować np; blenderem. Dodać kukurydzę, cukinie, wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Placki będę bardzo delikatne, więc proponuję usmażyć kilka małych zamiast jednego dużego :)
Podoba mi sie to inne, zdrowsze podejscie do placka po wegiersku - na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńPysznie, zdrowo i malo kalorycznie. Idealnie nawet ja nie jest sie na diecie!:)
OdpowiedzUsuńKrysia
codziszjemnasniadanie.tumnlr.com
Tak jakoś wyszło ;)
Usuńpiekne zdjęcia. niesłychanie działaja na wyobraźnię i zmysły.
OdpowiedzUsuńbardzo mnie zaintrygował tytuł Twego wpisu. że też nie wpadłam na otręby!
wspaniała innowacja.
Ach dziękuję za tak miłe słowa!
Usuńulala jakie pyszności :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo :)
UsuńJak to wszystko ładnie i smacznie wygląda :). Ale tytuł mnie przeraził — myslała, że to placki light :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, czyli tytuł był dobry, zaintrygował ;)
UsuńDzięki dziewczyny za odwiedziny, fajnie że do mnie zaglądacie!
OdpowiedzUsuń