autor przepisu Viola
Gulasz
Placki
Gulasz
Mięso przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 3 łyzki oliwy podsmażyć na dużej temp. mięso. Gdy już się zrumieni przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżkę oliwy i wrzucić cebulę,. Chwilkę smażyć i ostrożnie podlać wodą, zagotować,
dodać do mięsa wraz z bulionem, zielem, liściem laurowym oraz kilka ziarenek pieprzu Gotować na średniej temp. ok 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( prócz chili) .
Gulasz gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chili. Gotujemy jeszcze chwilę.
RADA: O ile jest konieczność zagęszczenia gulaszu.
Na rozgrzaną patelnie BEZ TŁUSZCZU wsypać mąkę, zrumienić, dodać do gulaszu,wymieszać.Gotujemy jeszczę chwilę.
Placki
Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy oregano, tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej oliwie. Wielkość placków zależy od Was, mogą być małe które polejecie gulaszem.
Gulasz
- 500 g mięsa wołowego - pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula - pokrojona w półplastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 mała papryczka chili - posiekana
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka suszonych grzybów - namoczone i pokrojone
- 1 papryka zielona - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania
- 1 papryka czerwona słodka - oczyszczona i pokrojona w paski bądź krążki, wedle uznania
- 2 duże pomidory - obrane ze skórki, pokrojone wedle uznania
- 50 ml wody
- sól, kolorowy pieprz
Placki
- 5 dużych ziemniaków - obrane, starte na tarce o małych oczkach
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebula - obrana, drobniutko posiekana
- 1/4 łyżeczki oregano, tymianku, bazyli (przyprawy suszone)
- sól, kolorowy pieprz
Gulasz
Mięso przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 3 łyzki oliwy podsmażyć na dużej temp. mięso. Gdy już się zrumieni przełożyć do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlać 4 łyżkę oliwy i wrzucić cebulę,. Chwilkę smażyć i ostrożnie podlać wodą, zagotować,
dodać do mięsa wraz z bulionem, zielem, liściem laurowym oraz kilka ziarenek pieprzu Gotować na średniej temp. ok 20 min. Nie zapomnij o mieszaniu. Następnie dodajemy pozostałe składniki ( prócz chili) .
Gulasz gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy papryczkę chili. Gotujemy jeszcze chwilę.
RADA: O ile jest konieczność zagęszczenia gulaszu.
Na rozgrzaną patelnie BEZ TŁUSZCZU wsypać mąkę, zrumienić, dodać do gulaszu,wymieszać.Gotujemy jeszczę chwilę.
Placki
Z masy ziemniaczanej odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy oregano, tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy, smażymy na rozgrzanej oliwie. Wielkość placków zależy od Was, mogą być małe które polejecie gulaszem.
A to moja wersja.
W WIRTUALNEJ KUCHI
Przyjemność pichcenia placków po węgiersku dzielili ze mną:
Panti z bloga -Z zapachem wanilii we włosach
Ania z bloga-Dietetycznie Siostro!
Ania z bloga-Dietetycznie Siostro!
Ania z bloga-Królewskie rozkosze podniebienia
Paszczak z bloga-Paszczak gotuje
Paszczak z bloga-Paszczak gotuje
Gorąco zachęcam do odwiedziń!
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Viola! Nie wiem jak to się dzieje ale ja też zawsze dodaję 2 łyżki mąki do placków! Twój placek wygląda pięknie i pysznie! Fajowsko się razem gotowało ;)
OdpowiedzUsuńJak to jak, telepatia! :)
UsuńHihihi piękne !!! :D
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo za wspólne gotowanko !!! :D
Mnie też było bardzo miło! Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńPodoba mi się dodatek papryczki chilli w gulaszu i ziół w plackach, a zdjęcie trzecie od dołu, obłędne po prostu, aż ślinka cieknie:) Dzięki za wspólne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńDzięki!! Fajne było wspólne wirtualne pichcenie!
Usuńniesamowicie wygląda, aż czuję ten zapach przez komputer!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana - banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
To musisz jeszcze poczuć ten smak ;)
UsuńWitam! Bardzo lubię to placki po węgiersku, choć oczywiście Węgrzy nie mają o nim pojęcia :) Coś jak z bawarką- koleżanka pochodząca z Bawarii nadziwić się nie mogła, że coś takiego pijemy :)Pozdrawiam, Klucha
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają :), dzięki za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję i liczę na szybką powtórkę!
Usuńplacek Węgierski rewelacja!! nie dość że szybko można zrobić to jeszcze smacznie :)
OdpowiedzUsuń