- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 100 g ryży - ugotowany w warzywnym bulionie
- 1 cebule - posiekana, uduszona na maśle
- 1 jajko
- 400 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany
- sok z 1 cytryny
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
Ryż, cebulę, jajko dodać do mięsa, przyprawić pieprzem, dokładnie wyrobić. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące, zrumienić na tłuszczu. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać śmietanę, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut.
Fantastycznie smakowały z duszonymi buraczkami.
ojejku co za śliczna pulchniutka rączka :))) już sobie wyobrażam dalszy ciąg jak pulpecik wędruje do buźki no rewelacja
OdpowiedzUsuńFaktycznie, bardzo apetyczne. Nie dziwię się, że ta niecierpliwa łapka się do tych pulpecików dobiera ;)
OdpowiedzUsuńTa niecierpliwa rączka należy do mojego młodszego skarbusia Piotrusia, któremu baaaardzo smakowały te pulpeciki :) Dzięki dziewczyny, że zaglądacie i komentarze zostawiacie !
OdpowiedzUsuń