Przepis u Maggie znaleziony
co smakowitego bloga W pewnej kuchni na wyspach prowadzi :)
Przepis delikatnie zmieniony
Na 4 porcje
- 1 puszka mleka kokosowego (390 g) - odlać do miski i odstawić rzadki płyn
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g mrożonych, gotowanych krewetek
- mały pęczek świeżej kolendry - oberwać listki, zostawić łodygi
- 100 g młodych liści szpinaku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- gorąca woda
Gęste mleko przelać do malaksera, dodać 2-3 łyżki rzadkiego mleka kokosowego, pastę curry, cukier i łodygi kolendry. Zmiksować na gładką pastę. Rozgrzać woka, wrzucić masę z malaksera , smażyć przez 1-2 minuty, dodać pozostałe rzadkie mleko kokosowe. Gotować, aż zacznie bulgotać. Krewetki przelać gorącą wodą i razem ze szpinakiem domieszać do pasty. Gdy liście szpinaku zwiędną, domieszać sok z limonki i sos rybny, gotowe. Podawać posypane liśćmi kolendry.
By orientalny styl zachować podaj z ryżem albo nudlami :D
U mnie kuskus z krewetkami zatańcował i powiem Wam że wybornie smakował!
Ciesze sie, ze smakowalo. Bardzo apetyczne zdjecia!
OdpowiedzUsuńZdjęcia boskie też chcę takie robić!! Krewetki uwielbiam więc poproszę porcję! :)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńjak dorwę krewetki, zrobię na pewno!
O jakie smacznosci tutaj!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku tym daniem. W poniedziałek cos takiego zrobię - wygląda przepysznie !!!!
OdpowiedzUsuń