Przepis przeze mnie zmodyfikowany.
- 75 g migdałów - posiekać grubo nożem
- 150 g ciemnej czekolady - połamać na małe kawałki
- 75 g masła
- 210 g skondensowanego mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g kaszy kuskus - zalać wrzątkiem, odstawić na 3 min, odsączyć
- 50 g suszonych moreli - pokroić w paski
- 1 łyżeczka agar-agar
- 1 foremka o wysokich brzegach np prostokątna
Czekoladę, masło, skondensowane mleko i cynamon umieścić w misce osadzonej w garnku z gorącą wodą. Rozgrzewać aż czekolada i masło się rozpuści, od czasu do czasu mieszać. Domieszać agar, podgrzewać przez 5-6 min, dodać migdały, morele oraz odsączony kuskus i dobrze wymieszać. Gotową masę przelać do przygotowanej formy, ostudzić i wstawić na 2 godz do lodówki aż masa zesztywnieje.
Słodziutkie ciasto,
lub cukiereczki :)
Bardzo pomyslowe!
OdpowiedzUsuńAle świetny przepis!
OdpowiedzUsuńApetyczne czekoladki :)pomysł bombowy
OdpowiedzUsuńKolejny genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNo no, widzę, że pożywne jedzenie sprzyja twórczości! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńGreat blog with lots of interesting and delicious recipes!
OdpowiedzUsuńCouscous with chocolate really is for all ages.:-))
Moni
www.magiasmoni.blogspot.com
Ciekawe i zaskakujące połączenie czekolady i kuskus...ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńale fajne:) musze byc pyszne :) a jakie sliczne:)
OdpowiedzUsuńKuskus w czekoladzie brzmi dla mnie okropnie ;) ale jak widze Twoje zdjecia to zacheca. Ciekawe przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, hany