autor przepisu na tartę Viola
Ciasto francuskie
Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 150 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
Tarta
Wiśnie wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Domieszać rozkruszone biszkopty, sherry oraz migdały. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Rozłożyć wiśniowy nadzienie, górny brzeg formy posmarować zimną.wodą. Odcięte kawałki ciasta pociąć na wąskie paski i ułożyć na wiśniach tak by powstała kratka. Wierzch posmarować wodą, posypać cukrem i startą skórką z cytryny. Piec 30 minut 220°C (termoobieg 200°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Ciasto francuskie
- 300 g mąki
- 300 g masła
- 150 ml wody
- 1 łyżka octu
- sól
Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 150 g ciasta, nadmiar można zamrozić.
Tarta
- 150 g ciasta francuskiego
- 250 g wiśni, przekroić na pół, usunąć pestki
- 50 g cukru + do posypania
- 15 długich biszkoptów - rozkruszyć
- 2 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki wytrawnej sherry
- 50 g migdałów - rozgnieść
Wiśnie wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Domieszać rozkruszone biszkopty, sherry oraz migdały. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Rozłożyć wiśniowy nadzienie, górny brzeg formy posmarować zimną.wodą. Odcięte kawałki ciasta pociąć na wąskie paski i ułożyć na wiśniach tak by powstała kratka. Wierzch posmarować wodą, posypać cukrem i startą skórką z cytryny. Piec 30 minut 220°C (termoobieg 200°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Mmmmm ależ była pyszna!!!!
Pięknie wygląda, a na pewno jeszcze lepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJa dziś też zabieram się za zrobienie ciasta francuskiego na rogaliki, więc trzymaj kciuki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Trzymam, jak tylko zrobisz to daj znać :)
UsuńZrobiłam, udało się! :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie i gratuluję cudnego bloga! :-)
Moja Droga!
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie fantastycznie. Piękne zdjęcia i tarta, no i przepis na ciasto francuskie, który zabieram ze sobą :)
Pozdrawiam,
Proszę, zabieraj :) Dziękuję za pochwałę :D
UsuńPodziwiam za domową produkcję francuskiego ciasta, lubię czasem zapędzić się do kuchni na ładnych parę godzin, ale za produkcję ciasta francuskiego jeszcze się nie brałem ;)
OdpowiedzUsuńDlatego zawsze robię więc i mrożę :)
Usuńchętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem.
OdpowiedzUsuńKochana, nie krępuj się ;)
Usuńwow, this looks so good! I love that topping, and cherries and sherry - perfection!
OdpowiedzUsuńThank you for looking at my recipe and thanks for appreciating my effort :)
UsuńSomething with ice cream could make my world go round!
OdpowiedzUsuńcheck out http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/07/ciasto-z-makiem-i-sherry-czyli-dogadzam.html :)
Usuńa sherry to do popicia? :)
OdpowiedzUsuńNata
Jak ktoś chce to proszę, choć tu zamysł miałam by do ciasta dodać ;) Dzięki za wyłapanie braku :D
Usuń