autor przepisu Viola
W miseczce połączyć kminek, pieprz cayenne, słodką paprykę. Przygotowaną mieszanką natrzeć udka i odstawić na 30 minut. Rozgrzać woka i wlać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, domieszać czosnek i pozostałe warzywa, smażyć 10 minut na wysokiej temperaturze, cały czas mieszając. W tym samy czasie obsmażyć kurczaka na pozostałej oliwie. Do warzyw domieszać nasiona kopru. Obsmażone udka ułożyć na warzywach, zalać całość 200 ml wody, osolić i oprószyć czosnkowy pieprzem.Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na niskiej temperaturze ( około 30 minut) W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- 6 udek kurczaka - umyć, oczyścić,można usunąć skórę (u mnie ze skórą)
- 200 g marchwi - pokroić w kostkę
- 200 g ziemniaków - pokroić w kostkę
- 200 g brukwi - pokroić w kostkę
- 2 cebule - pokroić w krążki
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 2 łyżeczki nasion kopru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz czosnkowy
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
- sól morska
- 200 ml gorącej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
W miseczce połączyć kminek, pieprz cayenne, słodką paprykę. Przygotowaną mieszanką natrzeć udka i odstawić na 30 minut. Rozgrzać woka i wlać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, domieszać czosnek i pozostałe warzywa, smażyć 10 minut na wysokiej temperaturze, cały czas mieszając. W tym samy czasie obsmażyć kurczaka na pozostałej oliwie. Do warzyw domieszać nasiona kopru. Obsmażone udka ułożyć na warzywach, zalać całość 200 ml wody, osolić i oprószyć czosnkowy pieprzem.Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na niskiej temperaturze ( około 30 minut) W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Piękny blog, zdecydowanie dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam ponownie :)
UsuńKurak wygląda smacznie:) Zjadłabym takiego na obiad:)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła, prościutki w przygotowaniu :)
Usuńi jak ja mam teraz zasiąść do swojego obiady (placki kartoflane) jak tutaj są takie dobroci?
OdpowiedzUsuń