autor przepisu Viola
Miąższ z kabaczka posiekać i wrzucić do miski, domieszać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Przygotowaną masą napełnić nasze kabaczkowe naczynka ;)
- 1 spory kabaczek - przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć miąższ.
- 200 g serka philadephia z suszonymi pomidorami i bazylią
- 200 g świeżo startego sera cheddar
- 200 g świeżo startej marchwi
- 5 suszonych pomidorów z oliwy - posiekać
- 3 gałązki mięty (tylko listki) - posiekać
- 1/4 pęczka natki pietruszki - posiekać
- 1 jajko
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- słodka papryka (przyprawa)
Miąższ z kabaczka posiekać i wrzucić do miski, domieszać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Przygotowaną masą napełnić nasze kabaczkowe naczynka ;)
Wersja I - z piekarnika
Piec 20 minut w 200°C ( termoobieg180°C) we wcześniej nagrzanym piekarniku,
następnie przestawić na funkcje grill, grillować 10 minut.
Wersja II z mikrofali
Wstawić do mikrofali na 15 minut na 1000W,
następnie przestawić na funkcję grill, grillować 15 minut.
Obie wersje faszerowanego kabaczka były bardzo smaczne,
różnica w smaku była delikatna wręcz niewyczuwalna.
Chyba zacznę częściej korzystać z mikrofali :D
Dzięjuję za zgłoszenie przepisu do akcji "Festiwal Liścia". Proszę o dodanie banerka na stronę, aby przepis został zaakceptowany. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, tak kusząco :) Ostatnio też robiła, ale wersję z mięsem mielonym. Taką wersję też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTego dnia nie miałam ochoty na mięso :) Gorąco polecam tą bez mięsną lżejszą wersję :)
UsuńPięknie i bardzo smacznie się prezentują :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się :)
UsuńAle apetyt się podkręcił, nawet przed 22 :P
OdpowiedzUsuńMyślę, że taka jedna połówka faszerowanego kabaczka nie zaszkodzi ;)
Usuńa jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńA dziękuję, dziękuję :D
UsuńO kochana! Widzę, że szalejesz z mikro! :))) Bardzo się cieszę! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńpssst. proszę jeszcze o dodanie banerka :)
OdpowiedzUsuńcóż za kolory;))
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. A co jeśli mikrofala grzeje tylko na 850W? Czy przy takiej mocy da się zrobić Twojego kabaczka?
OdpowiedzUsuńŚmiało, wydłuż tylko czas pieczenia :)
UsuńO właśnie! W tym roku jeszcze nie nafaszerowałam żadnego warzywa :)
OdpowiedzUsuńzabójczo wygląda ten faszerowany kabaczek.
OdpowiedzUsuń