autor przepisu Viola
- 14 łyżek otrąb owsianych
- 10 łyżek otrąb pszennych
- 15 g drożdży sypkich
- 3 jajka
- 15 łyżek mleka
- tymianek
- sól gruboziarnista
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wcześniej zmiksowane na mąkę otręby i jajka,
dokładnie wymieszać, dodać tymianek ( ilość wedle uznania) i jeszcze raz wymieszać.
Przelać ciasto do posmarowanej olejem i wysypanej otrębami foremki bądź użyć silikonowej.
Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200 stopni.
Po wyrośnięciu,chleb posypać grupoziarnistą solą ( bądź sezamem, użyj fantazji)
zamiast tymianku można użyć rozmarynu bądź oregano, kto co lubi
doskonale smakuję z drobno posiekaną papryką chili :)
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Chlebek rewelacyjny... Ja dodałam zioła prowansalskie :o) Violcia Twoje przepisy są suuuuper. Ania
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Polecam chlebek z pomidorkiem też otrębowy :)
UsuńBardzo lubię chlebki otrębowe:)
OdpowiedzUsuń