- kruche ciasto - kupne lub wykonane według przepisu poniżej
- 100 g duńskiego sera pleśniowego
- 100 g gęstego jogurtu greckiego ( u mnie 0% tłuszczu)
- suszone pomidorki z oliwy (odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku)
- świeże listki bazylii
Kruche ciasto wytrawne
- 300 g mąki
- 200 g smalcu ( lub masła)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
W przesianej mące zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać śmietanę, wsypać cukier i sól. Dodać schłodzony i posiekany smalec ( lub masło). Wszystkie składniki posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim naczyniu, przy pomocy widelca rozgnieść ser
i domieszać jogurt. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wykrawać krążki szklanką,
kieliszkiem lub foremką śred 6-7 cm. Po środku każdego krążka ułożyć farsz z sera i jogurtu, następnie połówkę suszonego pomidora i listek bazylii.
Przykryć drugim krążkiem, naciągnąć ciasto brzegami i zacisnąć brzegi, dekoracyjnie zawinąć, lub skorzystać z pomocy widelca. Zebrać skrawki ciasta, zagnieść i ponownie rozwałkować itd do wykorzystania całego ciasta. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15-20 minut w 220°C (termoobieg 200°C)
Kruche i delikatne,
o przyjemnym dla podniebienia nadzieniu.
Rewelacyjne na ciepło, doskonałe na zimno!
Smacznego, kruchego życzy ;)
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Podoba mi się nadzienie :)
OdpowiedzUsuńMusiały być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała przekąska! Idealna na imprezę :)
OdpowiedzUsuńfajna przekąska, ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńI nadzienie cudne i forma prześliczna:-)
OdpowiedzUsuńi nadzienie i ciasto świetne :) schrupałabym parę takich!
OdpowiedzUsuńŚliczne i zapewne smaczne. Fajny pomysł na świąteczny stół:* Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNie do końca to dietetyczne danie ale po znajomości przyjmuję:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:-)i jak pięknie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego! Zdecydowanie moje smaki. Zapisuję na listę "do wypróbowania". :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę śliczne:)
OdpowiedzUsuńmarzą mi się takie, niedługo mam zamiar zrobić, lecz z innym farszem ;)
OdpowiedzUsuń