Na 2 ciacha
- 60 g mąki pszennej razowej samorosnącej*
- 10 g karobu
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 3 jajka - oddzielić żółtka od białek
- 30 g truvii
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 8 łyżek czerwonej, słodkiej herbaty
- 2 okrągłe formy śr. 11 cm
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę razową ze skrobią kukurydzianą i karobem.
Białka ubić na sztywno, podczas ubijania dodać stopniowo truvię, po jednym żółtku oraz ocet.
Na masę przesiać mąkę. Miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Następnie przełożyć ciasto do formy, wygładzić. Piec 20-25 minut w 200°C (termoobieg 180°C ) Po upieczeniu, ostrym nożem odkroić biszkopt od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Na jeszcze ciepłe ciasto położyć kratkę kuchenną, obrócić i zdjąć z niego papier. Obciążyć np deską do krojenia. Gdy biszkopty przestygną, delikatnie np łyżeczką wyciąć środek, tak by spód pozostał nie naruszony (nie wyrzucać okruchów ciasta). Następnie nasączyć nasze biszkoptowe miseczki herbatą.
Krem serowy
- 100 g serka homogenizowanego (u mnie 0% tłuszczu)
- 40 g nektaru z agawy
- 5 g żelatyny
- 4 łyżki wody
Serek połączyć z nektarem. Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać, lekko przestudzić i domieszać do serka. Wstawić do lodówki na 10 minut. Zamieszać i wypełnić ciacho kremem.
Krem jogurtowy
- 100 g jogurtu greckiego (u mnie 0% tłuszczu)
- 40 g nektaru z agawy
- 5 g żelatyny
- 4 łyżki wody
Do ozdoby
- owoce, ilość i jakie, zależy od Was
- nektar z agawy
- opcjonalnie puder z truvii lub cukier puder
Przed podaniem polać nektarem z agawy
lub posypać pudrem z truvii.
Lekkiego, słodkiego życzy!
Viola
autorka przepisu
*Pszenna razowa mąka samorosnąca (self-raising flour) - jest to zwykła mąka razowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.