- 3 szalotki
- 260 g świeżych liści szpinaku
- 1, 1/2 łyżki jogurtu
- 2 jajka bądź 1jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżo startego parmezanu
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Na pateli rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w talarki szalotkę, smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać umyte liście szpinaku, dusić 5-6 min pod przykryciem. na średniej temp. Odkryć smażyć aż do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszać by się nie przypaliło. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 200°C (termoobieg 180°C )
Gdy płyn całkowicie odparuje, przekładamy naszą masę do żaroodpornego naczynia, łyżką robimy dwa wgłębienia na jajka. Jogurt przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać. Tak przygotowaną miksturą polewamy szpinak. Do wgłębień wbijamy jajka, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy ok 10 min.
Wiem! po upieczeniu może i nie wygląda zachęcająco,
ale uwierzcie mi, smaczne to było jak diabli! ;)
łał! prosty przepis, a jak cieszy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuńtylko skąd ja wezmę teraz świeży szpinak ;)
OdpowiedzUsuńWiem nie zawsze jest dostępny :(
UsuńWłaśnie po upieczeniu wygląda zachwycająco :-)
OdpowiedzUsuńDawałaś taki baby-szpinak?
Dzięki bartoldzik :), dokładnie tak, baby- szpinak :D
UsuńSpinach is my most favorite green. This recipe looks very tasty.
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńBardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń