- 200g soczewicy
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- mały por
- 1/4 selera
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- kminek (niekoniecznie)
- kostka rosołowa
- natka pietruszki
Z warzyw i kostki rosołowej, posiekanej cebuli, czosnku, soczewicy, ugotuj zupę.
Gotuj warzywa i soczewicę aż będą miękkie (ok. pół godziny).
Dodaj kminek i gotuj jeszcze parę minut.
Następnie zmiksuj blenderem i zabiel śmietaną, dopraw do smaku.
Posyp natką pietruszki bądź świeżym koperkiem.
Świetny blog - widnieje w moich ULUBIONYCH!:)
OdpowiedzUsuńa Twoja zupa krem z soczewicy po prostu pyszna! już tylko w taki sposób ją przygotowuję!:)
pozdrawiam
jutro trzeba wyprobowac ta zupke :)
OdpowiedzUsuń