autor przepisu Viola
Piersi przecinamy wzdłuż na 3, 4 płaty, rozbijamy. Układamy warstwami.
Warstwa I
Płaty mięsa (nie wszystkie) układamy w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu, smarujemy olejem bądź oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy mieszanką ziołową.
Na to kładziemy ser.
Tak samo kolejna warstwa (mnie wyszły 3 warstwy).
Na ostatniej nie kładziemy sera, na razie.
Przykrywamy folią aluminiwą i odstawaimy do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie pieczemy ok 40 min. w 200 st. we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
Na około 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, posypujemy naszą zapiekankę serem.
- 3 piersi z kury
- ser żółty
- olej lub oliwa
- 1 łyżeczka susz. oregano
- 1 łyżeczka susz. tymianku
- 1 łyżeczka susz. bazylii
- 1 łyżeczka susz. rozmarynu
- sól, pieprz
Piersi przecinamy wzdłuż na 3, 4 płaty, rozbijamy. Układamy warstwami.
Warstwa I
Płaty mięsa (nie wszystkie) układamy w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu, smarujemy olejem bądź oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy mieszanką ziołową.
Na to kładziemy ser.
Tak samo kolejna warstwa (mnie wyszły 3 warstwy).
Na ostatniej nie kładziemy sera, na razie.
Przykrywamy folią aluminiwą i odstawaimy do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie pieczemy ok 40 min. w 200 st. we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
Na około 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, posypujemy naszą zapiekankę serem.
BARDZO ZIOŁOWE, SMACZNE, PROSTE :)
świetny przepis, zaraz go wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam! Pamiętam, że bardzo mi smakowała! :)
Usuńściągnąłem w całości - ekstra pomysł który warto wykorzystać :)
Usuń