- 300 g czerwonej soczewicy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 pomidor
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka świeżo posiekanej szałwi
- 1 łyżeczka octu
- sól, pieprz
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, co by jej smutno nie było ;) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 min.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, a za nimi seler do krojenia w krążki podąża.
Panią marchewkę i pana ziemniaka obrać należy, po czym w elegancką kosteczkę kroimy.
Nie zapominajmy o pomidorze którego drobniutko kroimy. Posiekana szałwia też już nie może się swej kolejki doczekać.
I nadszedł ten moment.
Oliwę w garnku rozgrzać musimy i na niej przygotowane warzywa z szałwią dusimy.
Gdy już warzywka odpowiednio uduszone zostaną, dodajemy soczewicę i jeszcze z 10 min. całe towarzystwo pod przykryciem gotujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz octem.
Idealne towarzystwo dla ryb i różnych mięs, choć same też potrawą może być :)
Podoba mi sie! Jak dla mnie to taka soczewica nie potrzebuje juz zadnych dodatkow, jest swietna potrawa sama w sobie.
OdpowiedzUsuń