Na 4 porcje
- 8 małych sznycli jagnięcych
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 2 szalotki
- 125 ml bulionu mięsnego
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- 2 pomarańcze
- sól, pieprz
Sznycle rozbijamy, obrany czosnek przeciskamy przez praskę następnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie nacieramy mięso. Odkładamy na całą noc do lodówki.
Na rozgrzanej patelni smażymy nasze zamarynowane sznycle ok 5 min z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce np; do nagrzanego piekarnika. Obraną szalotkę drobno siekamy, szklimy na tłuszczu pozostałym ze smażenie mięsa. Dodajemy bulion mięsny, czerwone wino i tymianek, zagotować nie przerywając mieszania. Następnie całość miksujemy na gładko, dodajemy marmoladę, mieszamy.
Gotujemy ok 5 min na niskiej temp. Przprawiamy do smaku. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki. Sznycle przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy po dwa na przemian z plasterkami pomarańczy. Podajemy z przygotowanym sosem pomarańczowym.
Chętnie bym spróbowała. Podałabym z ryżem a z czym Ty jadłaś?
OdpowiedzUsuńwięc tak.....w przepisie napisano '' podawać z ziemniakami z wody'' średnio mi to pasowało :( chłopakom podałam z makaronem na osobnej miseczce :) Ja, bez dodatków ;) dokładnie jak na pierwszym zdjęciu, mięsko, pomarańcze i wino :D
OdpowiedzUsuń