autor przepisu Viola
Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym , porcjami dodajemy do masy twarogowej, ostrożnie mieszamy.
Biszkopty miksujemy bądź rozdrabniamy przy pomocy wałka ;) Połową biszkoptów (200 g) wysypujemy spód tortownicy (o śr 26 cm), 1 galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną galaretką polewamy zmiksowane biszkopty w tortownicy (odczekaj chwilkę by galaretka wsiąkła w biszkopty ) nadmiar galaretki odlewamy.
Rozsmarowujemy na nich połowę masy mascarpone. Przykrywamy pozotałymi biszkoptami lekko przyciskamy, polewamy drugą galaretką. Smarujemy pozostałą masą mascarpone. Wstawiamy na noc do lodówki ( co najmniej na 6 godz.). Przed podaniem tortu ozdabiamy go wedle uznania.
- 400 g biszkoptów
- 2 galaretki ( u mnie pomarańczowa i jagodowa)
- 400 g śmietany
- 120 g cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 500 g kremu mascarpone
- 500 g twarogu
Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym , porcjami dodajemy do masy twarogowej, ostrożnie mieszamy.
Biszkopty miksujemy bądź rozdrabniamy przy pomocy wałka ;) Połową biszkoptów (200 g) wysypujemy spód tortownicy (o śr 26 cm), 1 galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną galaretką polewamy zmiksowane biszkopty w tortownicy (odczekaj chwilkę by galaretka wsiąkła w biszkopty ) nadmiar galaretki odlewamy.
Rozsmarowujemy na nich połowę masy mascarpone. Przykrywamy pozotałymi biszkoptami lekko przyciskamy, polewamy drugą galaretką. Smarujemy pozostałą masą mascarpone. Wstawiamy na noc do lodówki ( co najmniej na 6 godz.). Przed podaniem tortu ozdabiamy go wedle uznania.
Juz sobie wyobrażam jaki musi byc pyszny z takimi składnikami...
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony. Bardzo udany torcik.
OdpowiedzUsuńWspaniały tort dla synka!
OdpowiedzUsuńAleż tu u Ciebie smacznie!
Pozdrawiam:)
WOW!!! No to dopiero tort! :D:D
OdpowiedzUsuńBaaardzo słodki upominek :) Jestem za!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam