autor pomysłu Viola
Na 12 małych porcji
Mielone mięso zagniatamy z otrębami, oregano, 2 łyżkami ketchupu, mlekiem, musztardą i jajkiem oraz ze startą skórką z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.
Z przygotowanej masy formujemy 12 burgerów równej wielkości. Smażymy na rozgrzanej oliwie (na średniej temp) z obu stron około 7 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krązki, kilka krążków dodajemy do burgerów na krótko przed końcem smażenia. Bułki do hamburgerów przekrajamy w poprzek, smarujemy masłem, na jednej części kładziemy plasterek żółtego sera. grillujemy przez chwilę w piekarniku.
Na połówce z serem układamy kolejno;
Na 12 małych porcji
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 12 plasterków żółtego sera ( jaki kto lubi)
- 12 bułek do hamburgerów
- 60 g otrąb owsianych
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- starta skórka z połowy cytryny
- płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 12 liści sałaty
- 2 cebule
- 12 plasterków pomidora
- 24 plasterki świeżego ogórka
- 24 plasterków ogórka konserwowego
- majonez, ketchup
Mielone mięso zagniatamy z otrębami, oregano, 2 łyżkami ketchupu, mlekiem, musztardą i jajkiem oraz ze startą skórką z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.
Z przygotowanej masy formujemy 12 burgerów równej wielkości. Smażymy na rozgrzanej oliwie (na średniej temp) z obu stron około 7 min. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krązki, kilka krążków dodajemy do burgerów na krótko przed końcem smażenia. Bułki do hamburgerów przekrajamy w poprzek, smarujemy masłem, na jednej części kładziemy plasterek żółtego sera. grillujemy przez chwilę w piekarniku.
Na połówce z serem układamy kolejno;
- 2-3 krążki cebuli z patelni,
- 1 krążek świeżej cebuli,
- polewamy ketchupem oraz majonezem,
- na to idzie listek sałaty,
- burger
- 2 plasterki świeżego ogórka
- plasterek pomidora
- 2 plasterki ogórka konserwowego
- 2 część bułki,
- dociskamy
Oj bardzo lubię domowy fast food. Najbardziej, jeśli zrobię go od a do z własnoręcznie.
OdpowiedzUsuńNiestety na pieczenie bułek już mi czasu zbrakło :(
OdpowiedzUsuń